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MEMORANDUM
To: David Mohler, Director of Planning
From: Monica Conyngham, Senior Counse\l/l/l%
Date: October 7, 2011
Re: MPO Electorate Opinion

You have asked for guidance regarding the applicability of the Massachusetts Open
Meeting Law, G.L. c. 30A, § § 18 - 25, to the annual election process conducted to fill
seats on the policy boards of Metropolitan Planning Organizations (“MPOs”). After
consultation with the Open Government unit of the Attorney General’s office, I can
advise you that the Open Meeting Law does not apply to the election process, for the
following reasons.

The MPOs are established, pursuant to federal law (23 USC § 134), by agreement of the
Governor and municipalities within the established planning area. The purpose of the
MPOs is to, inter alia, develop long-range transportation plans and transportation
improvement programs. 23 USC § 134(c) (1). The statute does not prescribe the
specific make-up of the MPO boards or the means of electing its members.

In Massachusetts, MPO policy boards are representative entities.' You have informed me
that MPOs elect new members of the board through votes of elected officials in each city
or town within the MPO area (the “electorate”). The electorate does not serve in any
capacity other than to elect members on an annual basis. The MPO policy decisions are
deliberated and made by the elected and permanent members, not the electorate. For
some MPOs, the electorate includes a large number (100+) of people. There are concerns
that treating the electorate as if it were a public body under the Open Meeting Law (and
thus requiring a quorum and in-person deliberation) would discourage participation in the
election process, particularly by small towns with limited resources.

The Open Meeting law defines a "public body" as “a multiple-member board,
commission, committee or subcommittee within the executive or legislative branch or
within any county, district, city, region or town, however created, elected, appointed or
otherwise constituted, established to serve a public purpose.” Setting aside whether the
MPO policy board itself meets this definition as a federally established entity, it is my
opinion that the electorate does not qualify as a “board, commission, committee or

! Certain federal and state agencies are permanent (non-elected) members of MPOs as well.



subcommittee” of the MPO. Rather, the electorate serves solely in the role of electing the
members of the board.

As mentioned above, I have discussed this set of facts with the Attorney General’s office
and received verbal confirmation of my analysis®. Therefore, rules contained in the Open
Meeting Law requiring in-person attendance and quorums are not applicable, and the
MPOs may conduct elections by written ballot, including absentee balloting and balloting

through authorized designees.

As you and I have discussed, concepts of transparency in the Open Meeting Law qualify
as good guides for conducting public business in any event. Therefore, I would
recommend against conducting balloting in secret and against allowing absentee ballots
to be cast prior to public discussions and presentations of candidate qualifications.

Please let me know if you need any further information.

? Telephone conversation of October 6, 2011 with AAG Amy Nable.



